Torrevieja2018-04-25T22:20:41+00:00

Costa Blanca

Torrevieja

En av de mest kända orterna på Costa Blanca är Torrevieja

(Skandinaviska skolan Costa Blanca ligger c:a 5 km söder om Torrevieja).

Staden är belägen c:a 50 kilometer söder om Alicante. Det geografiska läget är i många avseenden perfekt. Att åka norrut med bil från Torrevieja till Alicantes stora internationella flygplats tar bara c:a 40 minuter, och till Murcias internationella flygplats söderut åker man med bil på c:a 30 minuter. Till Valencia åker man motorvägen på ungefär två timmar. Madrid når man på c:a 5-6 timmar. Det grönskande Andalusien i söder ligger heller inte längre bort än att man kan bila dit för en helgvistelse.

Torrevieja blev stad 1803, och länge levde befolkningen uteslutande på fiske och den omfattande saltproduktionen från saltsjöarna som omger staden. Under slutet av 1900-talet kom så ”turist invasionen”, både från norra och västra Europa, och från stora städer i Spanien som till exempel Madrid. Turistnäringen är nu den viktigaste ”arbetsgivaren” i Torrevieja med omnejd.

Det är dock inte fråga om någon vanlig charterturism – med tanke på att Torrevieja är en utpräglad sol- och badstrandsort finns det relativt få hotell i Torreviejaområdet. Det är i stället fråga om en speciell typ av ”turism”, där människor från övriga Spanien, och norra och västra Europa, äger ett hus eller lägenhet i Torrevieja med omnejd som de utnyttjar en större eller mindre del av året. Under sommarmånaderna är så gott som alla dessa hus och lägenheter använda fullt ut. Men under perioden september – maj står en stor del av dem tomma, kanske så mycket som upp till 40 %, vilket också leder till att det finns många hus och lägenheter att hyra under den perioden.

En någorlunda säker uppskattning för perioden september – maj är att det i Torrevieja med omnejd bor en bra bit över 100 000 människor, och att det under sommarmånaderna kan röra sig om runt 200 000 (en del uppgifter säger upp till en kvarts miljon människor). Klart är i alla fall att området har genomgått en befolkningsexplosion. År 1975 var staden Torreviejas befolkning endast lite drygt 12 000 invånare.